8 Temmuz 2015 Çarşamba

Sağlıklı Saçlar için Nasıl Beslenmeliyiz?


Çoğu kadın saç dökülmeleri, saçlarının çabuk kırılması veya saç uzatamama gibi problemlerle karşı karşıya ve bu problemleri dışarıdan destek alarak yok etmeye çalışıyor. Saç maskeleri, bitkisel yağ bakımları, kullanılan kaliteli şampuan ve saç kremleri, keratin bakımları... 
Saç çoğu zaman bu bakımlara cevap vermiyor ve son olarak "Her şeyi denedim..." ile başlayan cümlelerimiz geliyor.
Neyi eksik yapıyoruz? ya da Neyi yapmıyoruz?
Günümüz koşullarında çalışma, ev, kişisel bakım gibi aktivitelere günün yirmi dört saati yetmezken çoğu zaman beslenmemizi erteleyebiliyoruz. Ayakta atıştırmalıklar, dışarıda yenen yemekler ile gelen beslenme alışkanlıklarımız bu şekilde devam edip gidiyor. 
Saçın cansız ve sağlıksız olmasında çevresel ve genetik koşulların etkisi olduğu gibi  beslenme alışkanlıklarımız da saçlarımızı bu hale getiriyor olabilir. Çünkü saç folikülü besin ihtiyacını karşılayamazsa gerekli olan tüm görevlerini unutarak hiç bir işlevini yerine getirmez. 

Saç Folikülü nedir?

Saçın deri altında kalan kök bölümü Saç Folikülüdür. Saç telinin kalınlığı, saç folikülünün boyutuna bağlıdır. Dışarıdan ne kadar bakımlarla desteklesekte ne yazık ki bu bakımlar sadece saçın tel kısmına etki etmektedir. Saç derisinin salgıladığı yağ ile tıkanan saç folikülünün dışarıdan beslenmesi ne yazık ki mümkün değildir. 
Özellikle sonbahar ve ilkbahar aylarında saç dökülmeleri çokça yaşanıyorsa kesinlikle beslenmemizle ilgili yanlış giden bir şeyler var demektir. Dengeli ve iyi beslenmek saça gerektiği besini verecek içten kökünü dıştan ise tellerini bakımla beslediğimiz saçlarımız canlı, parlak ve sağlam olacaktır. 
Peki biz bu saçları hangi besinlerle canlı hale getirebiliriz? 

*Saçın uzamasında en önemli rol oynayan b vitamini grubunda yer alan Biotin'i her gün bir dilim tam tahıllı ekmekten alabiliyoruz. Tüm besinlerimizi (ekmek, un, gevrek, makarna...) tam tahıllı besinlerle değiştirebilir saçlarımız için gerekli olan demir ve çinko gibi mineralleri bu besinlerden alabiliriz. Bununla birlikte baklagillerde önemli biotin kaynaklarıdır. 
*Saç için en önemli ikinci madde Kalsiyumdur. Genellikle düşük yağ içeren süt ve süt ürünleri tercih edilmesi önerilse de ben kesinlikle özellikle kuru saçlar için doğal yağlı süt ve süt ürünlerinin tüketilmesinden yanayım. İşimiz beslenme ise mekanik bir değişime uğramamalı düşüncesindeyim. 
*Özellikle kepek sorunu ile karşı karşıya olanların Omega-3 yönünde beslenmeleri gerekmektedir. Omega-3 yağ asitleri saç derisindeki yağ oranını dengeleyecek ve kepek sorununu içten çözmüş olacak. Omega-3 içeren gıdaların başlıcaları  B12 ve Demir kaynağı da olan Somon, Keten Tohumu (Günde iki tatlı kaşığı) ve cevizdir. Ayrıca kepek sorununda en çok etkili olan Selenyumu da Domates, yumurta, kırmızı et, ton balığı gibi besinlerde bulabiliriz.
*Yine saç derisi için önemli bir kaynak olan A vitamini ise havuçta bulunur. 
*Vücüudumuza aldığınız besinlerin saç derisinde bir yağ tabakası oluşturarak biz sürmeden doğal bir bakım yapmasını istiyorsak yeşil yapraklı sebzeler bunun için bulunmaz nimettir. Brokoli, semizotu, ıspanak gibi sebzeler içerdikleri A ve C vitaminleri ile saç derisinin yağ üretmek için ihtiyacı olan kaynaklardır. 
*Saç Foliküllerinin yaşlanmasını önlemek ve saç dökülmesini engellemek içinse E vitaminine ihtiyaç vardır. E vitamini ise Kırmızı et, kuruyemiş ve yeşil yapraklı sebzelerde bulunmaktadır. 

Yazın sıcağında, mevsim değişikliklerinde, kışın soğuğunda saçlarımız için gerekli özeni biz değil vücudumuz göstersin. Bu besinleri tüketiyorsak daha fazla ve bilinçli tüketerek kendimize ve saçlarımızda iyi bakalım. Özellikle diyet yapan hanımlara buradan seslenmek istiyorum. Diyetlerinizde bu besinleri düşürür ve vücudunuzu tek bir yönden beslerseniz saç dökülmeleri, kepek ve uzamayan saçlar kaderiniz olacaktır. 
Emin olun bende bu yazdıklarımı uzun bir süre yapmadım. Okumuş olduğum bir makalede öğrendiğim bu bilgileri saçlarıma çok özen gösterdiğim şu dönemlerde uygulamaya koymamla birlikte aklımda kalanlarıda sizlerle paylaşmak istedim. Umarım yararlı olmuştur. 

Bir sonraki postta Görüşmek Üzere...
Sevgiler
Aslı



Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Fikriniz benim için çok değerli... Yorumlarınızı bekliyorum.