8 Ağustos 2015 Cumartesi

İş Görüşmelerinde Giyim, Saç ve Makyaj Nasıl Olmalıdır?




İş görüşmeleri ya da mülakatları çoğumuzun en büyük streslerinden birisidir. Çünkü mülakatın olacağı toplantı odasına girdiğimiz anda iki ya da daha fazla göz o odadan çıkana kadar bizleri süzmekte ve çeşitli sorular sorup gerilimi en üst düzeye çıkartmaktadır. 
Kıyafetimizden ayakkabımıza ve hatta yaptığımız makyaja kadar gözlem altında olduğumuz için bu tarz mülakatlarda giyimimize, saçımıza ve makyajımıza olağanüstü bir dikkatle hazırlanmamız gerekmektedir. Peki iş mülakatlarında nasıl giyinmeli nasıl makyaj yapmalıyız? Yaptığımız doğrular ve yanlışlar neler????
Hepsini sizler için tek bir yazıda toparlamaya çalıştım. 


Gittiğiniz şirketi araştırmalısınız. Nasıl kurallar var? Nasıl bir mekanda çalışma hayatınız olacak? Bu soruların cevabını bulmaya çalışın. Şirketlerdeki kıyafet kuralları çok büyük önem arz etmektedir. Bu yüzden o şirkete yakışır bir biçimde giyinip gitmek gerekir. 
Şirketin giyim kuralları serbestse bile yine de siz bu serbestliğe kanmayıp gayet şık ve sade bir şekilde giyinmeye çalışın.
Çok göze çarpan renkler, dekolteler, takılar gibi detaylardan kaçının. Özellikle kocaman bir kolye takmak yerine sade hayalet zincir denilen küçük kolyeleri tercih edebilirsiniz. Sade düz renkli bir elbise ile şık bir stiletto kombini uygun olabilir. Pantolon giyecekseniz tercihiniz kumaş pantolonlardan yana olmalı. Altına ona uygun ve çok yüksek olmayan topuklu bir ayakkabı tercihiniz olabilir. Önemli olan kıyafetin şık olması değil sade ve sizi olduğunuz gibi göstermesi. Siz görüşmede terler dökerken bir de kıyafet sizi sıkmamalı o yüzden kıyafetin üzerinize oturduğundan emin olmalısınız. Ciddi ve resmi kıyafetler tercih etmeye çalışırken aman ha emekli öğretmen gibi olmayın. Bu sınırı ayarlamayı asla unutmayın. Beyaz veya açık renk gömlekler iş görüşmesi için en uygun kıyafetlerden birisidir. Siyah giyinmek sizi bir nebze sade gösterse de bazen çok aşırısı sizi cenazeye gitmiş gibi göstereceğinden siyahı kombinlerken kesinlikle farklı renklerle birleştirmelisiniz. Ayakkabı seçimleri örneklemiş olduğum gibi çok yüksek olmayan fakat babette olmayan klasik ayakkabılar olmalıdır. Yine rahat yürüyebileceğiniz bir ayakkabı seçmelisiniz. Gittiğiniz şirketin yerini bilmiyor olabilir hatta arabadan yanlış yerde inmiş olabilir hatta bir kilometre yol bile yürüyebilirsiniz. Bu yüzden ayakkabılar önemlidir. 


Peki "Saçlar Nasıl Olmalı?"
Saçlarınızda yine dikkat çekmeyecek bir modelde olabilir. Saçlarınız kısa ise düzleştirilebilir ya da arkadan toplanıp tel tokalarla toparlanıp topuz havası verilebilir. Eğer uzun saçlara sahipseniz başın orta tarafından yapılacak bir at kuyruğu veya topuz muhteşem görünecektir. Takım elbise (Gömlek-Ceket-Pantolon) giymişseniz özellikle saçlarınızı toplamanız tavsiyemdir. Yine saçın yan taraftan kulak altına toplanıp kuyruk yapılması sizi çok hoş gösterecektir. Dip boyası gelmiş, bakımsız saçlarla iş görüşmesine asla gitmeyin. "Benim dip boyamdan onlara ne!" demeyin. Onlar sizi işe alırlarsa kendinize ne kadar özen gösterdiğinizi görmek isterler. Şirket içinde ve dışında o firmayı temsil edeceğiniz için firmaya yakışır şekilde gitmenizi isteyeceklerdir. 


Makyaj kıyafet ve saçtan çok daha önemli bir detaydır. Çünkü az yapılırsa bakımsız, çok yapılırsa kokoş gösterebilir. Bu yüzden makyajı yaparken çok dikkatli olmamız gerekiyor. Kullanacağınız kıyafet, saç şekliniz, elinizde tutacağınız çantaya kadar her şeyi kafanızda karıştırıp makyajınızı o şekilde yapmalısınız. 
İlk olarak cilt renginizle uyumlu ve sizi canlı gösterecek bir fondöten kullanmalısınız. Yüzünüzdeki ışığı yansıtabilecek bir fondöten sizi enerjik gösterebileceği gibi, tam tersi bir tonda ışıltısız bir fondöten kullanmanız aksine yorgun gösterecektir. Gözlerinizi sedefli hafif parlak bir far ile canlandırabilirsiniz. Eye Liner şu sıralar vazgeçilmezimiz olsa da çok ince çekilebiliyorsa kullanın derim. Eğer ben yapamam derseniz hiç bulaşmayın. Gri, haki ya da bej rengi bir göz kalemi kullanarak gözlerinizi hem ön plana çıkartmış hemde sade bir görsel oluşturmuş olursunuz. Siyah göz kalemi ne yazık ki çok akıyor ve aşırı sert bakışlar yaratıyor bu yüzden tercih etmemenizi öneririm. Dudaklara geldiğimizde makyajınızı tamamlayacak nude tonlarda bir ruj tercih etmeli ve yanınızda taşımalısınız. Yanaklarda ise hafif şeftali tonlarında allıklar kullabilirsiniz. Parlak ve sedefli allıklardan bu mühim günde kaçınmanız gerekmektedir. 
Mümkün olduğunca şık ve sade olmanız gereken bu günde bu küçük detaylar umarım işinize yarar ve istediğiniz işi tutup koparırsınız. Mülakatta ter dökeceklere bol şanslar diliyorum. 
Blogumu takip ederek en yeni yazılarımdan haberdar olmak için TIK TIK!
Beni instagramdan takip etmek için TIK TIK!
Hepinize kocaman Sevgilerimle...
Görüşmek üzere
Aslı

4 yorum :

  1. Çok güzel bir yazı , ellerine sağlık canım :*

    YanıtlaSil
  2. Harika bir yazı bende bu kriterlere cok dikkat etmiştim gerçekten önemli :) herkes dikkate almalı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Gerçekten çok önemli bir detay ve çok abartılıyor bazen. O yüzden kaleme almak istedim.

      Sil

Fikriniz benim için çok değerli... Yorumlarınızı bekliyorum.