6 Ağustos 2015 Perşembe

Kozmetik Ürünlerde Kullanılan Kimyasal Maddeler ve Zararları




Merhabalar
Uzun zamandır güzellik bloglarını takip ediyor. Alışverişlerde insanları gözlemliyorum. Gittikçe bilinçli bir toplum olmaya başladığımızı düşünüyorum. Genellikle kullandığımız ürünlerdeki zararlı maddeleri araştırmaya, bu zararlı maddelerin etkilerine çok fazla kafa yorar olduk. Aslında iyi de oldu. Etrafımdaki çoğu kişi bir ürün almak istediğinde çoğunlukla içeriğindeki maddeleri inceliyor. Son tüketim tarihini kontrol ediyor ve ürünü bu şekilde tercih edip etmeyeceğine karar veriyor. Tüketicilerin bu bilinçli davranışı kitle olarak "Bitkisel Kozmetik" denilen sektöre kaymaya başladı. Özellikle güzellik bloglarında ya da forumlarda ürün içerikleri ile ilgili bilgi çoğunlukla yazar tarafından veriliyor. Bu da aslında bizi bilinçli tüketici yapmaktaki ilk adımlardı.
Ben şu an bile çok içerik meraklısı olmasam da yine de ne kullandığımı bilmek için içerikleri incelerim. Bitkisel kozmetikleri günlük makyajıma sokmayı çok istiyorum fakat hala marka takıntılarımdan vazgeçemediğim için bunu başaramadım. Çamaşır yıkadığımız deterjandan tutunda yüzümüze sürdüğümüz fondötene varana dek sayamayacağım kadar kozmetik üründe bulunan tehlikeli ve bizlere zarar verecek kimyasalları ne kadar mesleğimi yapmasamda bir kimyacı olarak bu yazımda bir araya getirmeye çalışacağım.
Çoğu kişi artık bilinçlendiği için eminim ki bu konudan haberdardır. Fakat şöyle ki belki yazacağım her hangi bir cümle öbeği sizin için yeni bir bilgi olacak, belki bu bilgi sizin ileride çok işinize yarayabilecek. Bu yüzden bende bu konuya bu yazımda değinmek istedim.
Bahsedeceğim maddeleri şampuan, renkli kozmetik, cilt bakım kremleri, deterjanlar, temizleyiciler ve şu an aklıma gelmeyen bir çok ürün içeriğinde görebilmeniz mümkündür. 
Bakalım ürünler nelermiş ve bizlere ne zararları varmış?
Sodyum Laureth Sülfat 
Genellikle yağ temizleyici ürünlerin içeriğinde karşımıza çıkan bir maddedir. Şampuan, yüz temizleme jelleri diş macunları gibi ürünlerin içeriğinin yüzde doksanında bu madde bulunur. 
Ciltteki veya saç derisindeki yağları parçalayarak temizleme etkisi olan bu madde vücudumuzdaki dokulara kolayca girer ve uzun bir süre bu dokularda kalır. Nispeten devamlı kullandığımız ürünler olduğu için vücudumuzun karaciğer, beyin, kalp gibi dokularında barınmaktadır. Devamlı vücudumuzun dokularında bulunan bu maddenin ileride vücudumuza vereceği zararlar şu şekilde bilimsel olarak sıralanmıştır. 
Saç Dökülmesi, Göz Bozuklukları, Hormon Bozuklukları, Kanser, Cilt kuruması ve hassasiyeti.
Metil/Probil Paraben 
Tüm Kozmetik ürünlerde kullanılan bir çeşit petrokimyasal maddedir. Bakterileri öldürme özelliği olduğundan ürünü korumakta ve raf ömrünü uzatmaktadır. Parabenler östrojen hormonunu taklit edebilme özelliğine sahip maddeler olduğundan çeşitli hormon bozuklukları ve allerjik reaksiyonlara sebebiyet verebilir. 
Benzoik Asit 
Bir koruyucu solvent (çözücü) maddedir. Endüstriyel temizlik ürünlerinde de bulunmaktadır. Kanserojen bir maddedir. Doğumda problemlere, solunum yolu enfeksiyonlarına ve deride tahrişe neden olabilir. Ayrıca Toluen denilen zehirli bir madde içermektedir. 
DMDM Hidantoin
Antibakteriyel özelliği olan bu maddenin çeşitli araştırmalarda DNA'ya zarar verdiği ve Akciğer kanserine neden olduğu tespit edilmiştir. 
Diazolidinyl Üre
DMDM Hidantoin maddesine benzer yapıda Antibakteriyel etki özelliği olan bir maddedir. Bozulma ve çürüme gibi etkileri ortadan kaldırmak için kullanılan formaldehit içermektedir. Göz ve deride tahrişe sebep olabilir. 
Propilen Glikol 
Şampuan, Saç Kremi, Saç maskesi, maskara, bebe yağları, makyaj bazları gibi ürünlerde kullanılan bu madde. Saçlardaki ve ciltteki  "ipeksi ya da kadifemsi hissi" vermektedir.  Aynı zamanda hidrolik fren yağı ve antifrizde kullanılan önemli bir maddedir. 
Nörotoksin (Sinir sistemine etki eden zehir)  olarak kabul edilen bu madde deri enfeksiyonuna, karaciğer hastalıklarına, böbrek tahribatına neden olabilmektedir. 
Cocmide Mea 
Şampuanların, duş jellerinin ve banyo köpüklerinin vazgeçilmezi olan bu madde. Ürünlerin çok fazla köpürerek iyi bir temizlik hissi verebilmesini sağlamaktadır. Başka bir madde ile böyle bir köpürme yakalanamamaktadır. Hayvan denemelerinde kansere sebep olduğu görülmüştür. 
Parfüm / Koku 
İşte beni kalbimden vuran o güzel kokuların yapay maddeleride bu kısımda... Satışa sunulmuş kozmetik ürünlerde doğal, şekerli, baharatlı, meyvemsi yada bitkisel kokuları yaratmak amacı ile kullanılan aromatik maddelerdir. Bu maddeler ne kadar doğal içerik gibi yansımalar yapsa da gerçek bir aroma kokusu değil tamamen yapay olarak üretilen bir maddedir. Bu maddelerin yüzde doksan sekizi laboratuvarda yaratılmıştır ve tahmini 5500 kadar koku maddesi bulunmaktadır. Nasıl bir kimyasala maruz kalındığı bilinmemesi amacı ile içerisindeki maddeler gizlenir. 
Kansere, Doğum anamolilerine, allerij reaksiyonlara ve merkezi sinir sistemi bozukluklarına yol açmaktadır. Petrol bazlı maddelerdir. Kozmetik ürünlerde allerjik reaksiyon yaratan tüm maddeler parfümlerdir. 
Renklendiriciler CI 17200 CI 15510 CI60730 CI42053
Kozmetik ürünlere renk vermek amacı ile kullanılan maddelerdir. Bitki ve meyve renklerini sevdiğimiz şampuanlarımız ve duş jellerimiz başta olmak üzere çoğu kozmetik üründe kullanılmaktadır. Kozmetik renklendiricilerde sadece dört tanesini belirttim. Yüzlerce olmasına rağmen sağlık üzerindeki etkileri bilinmemekte ve halen araştırılmaktadır. 
Cocamidopropyl Betain
Şampuanlarda köpüğü ve şampuanın likitliğini azaltmak amacı ile kullanılan maddedir. Saç derisi enfeksiyonları ve deril iltahaplarına neden olabilir. Saç nezlesi dediğimiz durum bu maddeden kaynaklanmaktadır. 
Sodyum Klorür (Tuz)
Ürünün akışkanlığını arttırmak ve sulandırılmış ve daha hızlı akan ürünler elde etmek için kullanılan maddedir. 
Tetra Sodyum EDTA 
Ağır metallerdeki izleri ve kirleri temizlemek deterjanlar ve eczacılık ürünlerinde bulunmaktadır. Gözde ve deride tahrişe sebep olur. Psikolojik olumsuz etkileri mevcuttur.
Aluminyum
Deodorantlarda yer alan bu madde genellikle kansere sebebiyet vermektedir. 
Parafin ve Silikon
Rujlarda fazlaca miktarda bulunan bu maddeler sağlık için oldukça zararlı yan etkiler taşımaktadır. Parafin maddesi  rujlar ile yutulduğu takdirde karaciğer, lenf düğümleri ve böbreklerde birikerek çeşitli organ bozukluklarına neden olabilir. Silikonlarda parafinde olduğu gibi mukozayı tahriş edebiliyor. 
Talk:
Makyaj ve vücut pudralarında bulunan bu madde Talk kayalarının kazınması ve işlenmesi ile elde ediliyor. Bu işleme sırasında içerisinde eser miktarda bulunan minerallerden ayrıştırma sırasında asbest ile benzer olan küçük lifler ayrılmayabiliyor. Şimdiki teknolojinin bunu ayırdığı söylense de nasıl işlendiklerini bilmediğimiz için biz ayrılmıyor diye düşünmeliyiz ve bu asbeste ile benzer olan lifler kısırlığa ve yumurtalık kanserine sebebiyet vermektedir. 
Mineral yağ
Makyaj temizleme solüsyonlarında , rujlar, cilt bakım losyonları gibi ürünlerde bulunuyor. Bu maddenin yoğun kullanılması sonucunda gözenekler tamamen tıkanıyor ve deri nefes alamıyor. petrokimyasal olan bu madde kansere varan çeşitli deri hastalıklarına da sebebiyet verebiliyor. 
İzopropyl Alkol
Alkol bazlı kozmetik ürünlerinde kullanılır. Cilt bakım ürünlerinde çözücü etkisi vardır. Erken yaşlanma, deride tahriş ve derinin florasının kaybolması gibi çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. 
DEA, TEA
Kozmetik ve cilt bakım ürünlerinde kullanılır. Kanser riskini arttıran tehlikeli maddeler içerdiği bilinmektedir. Uzun süreli kullanımında böbrek ve karaciğer organ bozuklukları yapabileceği biliniyor. 
Dioksin
Dioksinler yetmiş beş üyeden oluşan bir kimyasal ailenin adıdır. Klorlama işlemlerinde, kağıt sanayiinde ve ağartma işlemlerinde kullanıldığı bilinmektedir. Bu kimyasallar tarihte silah olarak kullanılmıştır. Satın aldığımız tuvalet kağıtları, kağıt havlular, süt veya meyva suyu kutuları, kahve filtreleri, tamponlar, çocuk bezleri üretilirken herhangi bir ağartma işleminden geçiyorsa dioksin içeriyor demektir. Dioksin içeren bu ürünlere temas halinde vücudumuza hatta yediğimiz yiyeceklere geçerek çeşitli organ bozukluklarına neden olabiliyor.  
Umarım bu bilgiler içinizi sıkmamıştır. Umarım yardımcı olmuştur. Özellikle içerikleri çok iyi tanımlayamayan bilmeyen ya da duymayanlara bir rehber olacağını düşünerek araştırdım ve yazdım. Şu an ben bile içerikleri sıkı sıkı inceleyip burada en tehlikeli gördüğüm maddeleri içeren ürünleri kullanmamaya karar verdim. Özellikle hamilelerin doğal ürünlere yönelmesini öneririm. Çünkü araştırdığım bu maddelerin çoğunda "doğum anomalileri" ibaresini gördüm ve bu gerçek anlamda korkutucu. 
En yeni yazılarımdan haberdar olmak için blogumu buradan takip edebilirsiniz.
İnstagram hesabımı buradan takip ederek güncel paylaşımlarıma ulaşabilirsiniz.
Bir sonraki yazımda görüşmek umuduyla
Hoşçakalın
Sevgiler
Aslı 

2 yorum :

  1. Benim de dikkatimi çekti , geçenlerde bakarken farketmiştim, malesef kullandığımız ürünlerin birçoğu bu maddelerle hazırlanıyor . Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen :( çok üzülüyorum bu duruma. Bitkisel kozmetik bakımda çok iyi fakat makyaj ve renkli kozmetik olunca kapatıcı vs gibi ürünlerde ne yazık ki beklentiyi karşılamıyor... Bu yüzden ben bu durumu biraz göz ardı ediyorum ne yazık ki...

      Sil

Fikriniz benim için çok değerli... Yorumlarınızı bekliyorum.