22 Temmuz 2015 Çarşamba

Vajinal Mantar Hastalığı Nedir ve Nasıl Tedavi Edilebilir?



Selam Kızlar,
Özellikle yaz aylarında havuz kullanımı, herhangi bir nedenle kullandığımız antibiyotikler, oral veya enjeksiyon yolu ile vücudumuza verilen hormonlar ya da sterilizasyonu eksik yapılan lazer epilasyon gibi sıklıkla kullandığımız ve uyguladığımız yöntemler Vajinal Mantar'a zemin hazırlıyor. Bu postumda biraz bu hastalığa değinmek istedim. Bilenler çoğunluktur. Fakat bilmeyenlere de en azından ne ile karşı karşıya olduklarından biraz fikir vermiş olurum diye düşündüm.



Vajinal Mantar "Candida" adı verilen mikroorganizmaların neden olduğu bir enfeksiyon hastalığıdır. Bu organizmalar bir çeşit maya olduğu için bu hastalığa "Vajinal Maya Enfesiyonu"  da denilmektedir. Genellikle Vajinit, mikotik vajinit, vajinal candida gibi isimlerle de anılmaktadır. 

Mantar mikrobuna "Fungus" denilmektedir. Mantarlar vücudun çeşitli bölgelerinde de oluşabilmektedir. Fakat bugün benim bilgisini vermek istediğim Vajinal Mantar hastalığıdır. 
Mantar hastalıklarında kullanılan ilaçlara "Antifungal" veya "Antimikotik" denilmektedir. Mantar hastalığı normal şartlarda vajina florasında bulunan mantar hücrelerinin herhangi bir bağışıklık probleminde, vücut direnci düştüğü anda çoğalarak aktif hale gelirler ve enfeksiyonu oluştururlar. Oluşumu genellikle çoğunluk tarafından bulaştığı yönünde olsa da Vajinal Mantar Enfeksiyonu Vücudun tamamen direncine bağlı olarak gelişir. 
Vajenin en önemli özelliği kendi florasında bulunan "Laktobasil" ismi verilen süt basilleridir. Bu mikroorganizmalar dış etkenlere karşı üreyerek vajeni tam anlamıyla korurlar. Fakat örnek vermek gerekirse herhangi bir antibiyotik kullanımında vücuttaki tüm mikropları koruma amaçlı yok ettiği için vajenin florasındaki süt basilleride kötülerle birlikte yok olmuş olur ve bu da Vajinal Mantara zemin hazırlar. Aynı durum havuzdaki klorlu su için geçerlidir. Klorlu su vajenin kendi doğal florasını bozarak yine mantara yol açmaktadır. Genellikle bulaşma yapmadığı sanılsa da erkeklerde de görülebilen ya da eşten geçen durumlar olabilir. Fakat bu durumlarda da kendisini erkek bireyde çok göstermez. Küçük bir yanma hissi şeklinde olabilir. 



Geceleri artarak devam eden kaşıntı ilk belirtidir. Kaşıntı ısı ile artmakta ve eğer kaşınan bölgeye temas edilirse deri soyularak ufak kanamalara neden olabilmektedir. Bu da çeşitli enfeksiyonlara yol açmaması için dikkat edilmesi gereken bir noktadır. 
Normalden oldukça fazla kokulu / kokusuz (hastalığın ilerleme durumuna göre değişebilir), bazen beyaz veya gri renkte akıntıya neden olur. Bazen akıntı olmayabilir fakat olduğu takdirde peynirimsi bir akıntı olmaktadır. 
Vajen duvarında mantar plakları bulunabilir. (yine peynirimsi yapıda)


İlaç kullanımı ile vücut direncinin yani bağışıklık sisteminin düşmesi
Spiral ve Doğum Kontrol Hapları
Naylon İç Çamaşır Giyilmesi
Devamlı kullanılan Günlük Hijyenik Pedler
Vajenin kimyasal sabunlarla çok fazla yıkanarak temizlenmesi
Şeker Hastalığı
Hormon Takviyesi

Bu etkiler görülmeye başladığı anda derhal bir Jinekoloji Uzmanına görünmekte fayda var. Mantarın vajen içine ilerlemesi ve oradan rahim tüplerine ulaşması gibi bir ihtimal var ki ileride çocuk sahibi olamama riski içeriyor.


İlk hissedildiğinde evde uygulanacak tedavi Elma Sirkesi ile yapılabilir. Elma Sirkesi Vajenin Florasını en iyi koruyan maddelerin başında gelmekte. Hem Mantar Hücrelerinin doktora gidene dek üremesini yavaşlatmak adına, hemde steril tutmak adına kendiniz uygulayacağınız ilk tedavi olabilir. 
Bir bardak kadar suyun içerisine iki çorba kaşığı kadar Elma sirkesi koyup steril bir gazlı bez ile veya vajen içerisine ulaşmak adına bir enjektörle temizliği yapabilirsiniz. 
Ayrıca elma sirkesini kullanmak için illa ki mantar enfesiyonu taşımanıza gerek yok. Normal banyo sonrası vajen temizliği için en uygun sabun bu olacaktır. 
Ayrıca Yoğurdu yemek hatta bol bol suyunu içmek çok fayda sağlamaktadır. İçerdiği bolca lakto basilus mikroorganizması tedavinize destek verecektir. 
Ayrıca duymuş olduğum ama kesinlikle uygulamadığım bir yöntem ise sterilize edilmiş ılık bir litre suya iki çay kaşığı karbonat koyarak temizlendiği yönündedir.  
Doktorunuzun belirleyeceği üç çeşit ilaç olabilir. Bunlar Oral (ağız yoluyla alınan), Fitil (vajen içerisine uygulanan) ve krem (dış genital bölgeye sürülen) ilaçlardır. Enfeksiyonun durumuna göre Jinekoloji Uzmanınız bunu belirleyecek ve size sunacaktır. 
İlaçlar kendisini gösterip kaşıntı geçtiğinde ilaçlar asla bırakılmamalıdır. En az 7 en fazla 14 gün bu ilaçlar kullanılmalıdır. Aksi takdirde enfensiyon nüks edebilir. 

Son olarak tedavi sırasında dikkat edilmesi gereken en önemli detay iç çamaşırlarının kaynar suda yıkanıp kuruduktan sonra iç kısmının buhar vererek ütülenmesidir. Bu dönemde naylon iç çamaşırlarının tercih edilmemesi gerçek pamuk içeren çamaşırların giyilmesi gerekmektedir. Genellikle dar tayt, kot gibi kıyafetler sıkı olduğu için vajenin ısısını arttırarak mantarın daha çok üremesini sağlayacağı için bol kıyafetler giyilmesi gerekmektedir. 

Umarım bu bilgiler işinize yarar...
Kadınların %84'ünün her sene en az 2 kere başına gelen bu enfeksiyon ile ilgili bildiğim ve araştırdığım detayları sizlerle paylaşmak istedim. 
Bir sonraki postta görüşmek umuduyla
Sevgilerimle
Aslı

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Fikriniz benim için çok değerli... Yorumlarınızı bekliyorum.